Szanowni Państwo,
rozpoczyna się kolejny program wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego+, który jest kontynuacją już historycznego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Z powyższej pomocy mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj.:
-
2676,50 zł netto – dla osoby samotnie gospodarującej
-
2180,95,zł netto – dla osoby w rodzinie
Kwalifikowanie odbiorców do udziału w Programie odbywa się poprzez wydawanie skierowań osobom uprawnionym. W celu otrzymania skierowania należy zgłosić się do pracownika socjalnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dusznikach – Zdroju w godzinach pracy placówki.
Informacje szczegółowe na temat Podprogramu 2024 dostępne są tutaj.
Realizacja Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2021-2027 – Podprogram 2024 będzie trwała do września 2025 r. Poniżej zostały przedstawione przewidziane artykuły spożywcze w łącznej ilości do 39,6 kg:
-
artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy),
-
artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
-
artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający ),
-
artykuły mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, szprot w oleju),
-
artykuły słodzące (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
-
tłuszcze – olej rzepakowy,
-
dania gotowe (fasolka po bretońsku).
Osoby zakwalifikowane zostaną poinformowane indywidualnie o terminie wydawania żywności.
Dodatkowo Ośrodek Pomocy Społecznej w Dusznikach – Zdroju wraz z Bankiem Żywności we Wrocławiu będzie realizował następujące, planowane działania towarzyszące wśród osób potrzebujących, wspierające ich włącznie społeczne:
-
Cykle edukacyjne tematyczne: edukacji ekonomicznej, żywieniowo-dietetyczne, kulinarne, dotyczące praw konsumenta.
-
Warsztaty edukacyjne z zakresu: niemarnowania żywności, prawidłowej segregacji odpadów, kulinarne, psychodietetyczne, gospodarowanie budżetem domowym.
-
Działania o charakterze włączeniowo-integracyjnym (cykle).
-
Dyżury konsultacyjne.
Więcej informacji o działalności Banków Żywności oraz sposobie realizacji programu na stronie internetowej www.fepz.bankizywnosci.pl
FEPŻ PP 2024 – plakat szczegółowy – POBIERZ
FEPŻ PP 2024 – plakat ogólny – POBIERZ